26 JAN 2024
7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης | Βασικά Συμπεράσματα & Στιγμιότυπα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 7ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) σε συνεργασία με την οικονομική ιστοσελίδα insider.gr, στις 24 Ιανουάριου 2024, στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, στην Αθήνα.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτροκίνησης και συζητήθηκε το μέλλον του τομέα, μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων είναι τα παρακάτω:

Οι αστικές μετακινήσεις πρέπει να εστιάσουν στην ηλεκτροκίνηση, με έμφαση στη μικροκινητικότητα, την εκτεταμένη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τη χρήση κοινόχρηστων οχημάτων για να μετατραπούν οι πόλεις από αυτοκινητοκεντρικές σε ανθρωποκεντρικές, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα διεθνών πρακτικών, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Στον τομέα των μεταφορών, η ηλεκτροκίνηση θα ενισχυθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για 3η συνεχή χρονιά, με το πρόγραμμα "Κινούμαι Ηλεκτρικά" με στόχο τον τριπλασιασμό των πληρωμών εντός του 2024. Επιπλέον, στο Συνέδριο αναφέρθηκε η πρόοδος που σημείωσε ο διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 750 λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και το πρόγραμμα χρηματοδότησης ηλεκτρικών λεωφορείων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη να μειωθούν από την Κυβέρνηση οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ επισημάνθηκε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ταχεία έκδοση αδειών για νέες συνδέσεις και σταθμούς φόρτισης. Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ευελιξία στη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και τη δυνατότητα προσαρμογής της ζήτησης από τους καταναλωτές.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στις υποδομές φόρτισης, οι οποίες θα πρέπει να μετατραπούν σε destination charging καθώς και  να υλοποιηθούν μεγάλα charging hubs στα αστικά κέντρα. Τα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργούνται πρέπει να βασίζονται σε παράγοντες, όπως η τοποθεσία, η πελατοκεντρική προσέγγιση των χρηστών με συνεχή υποστήριξη και η προσαρμογή στις διαφορετικές κατηγορίες φορέων της αγοράς.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη φόρτιση με την τεχνολογία του Vehicle to Grid, στις καινοτομίες που αναμένονται να έρθουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια, στην ασφάλεια των ηλεκτρικών οχημάτων, την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ δόθηκαν απαντήσεις όσον αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιάς από τα ηλεκτρικά οχήματα και την ασφαλή μεταφορά τους στα πλοία.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και τον ακαδημαϊκό χώρο. 

👉 Επισκεφθείτε το site μας, για να δείτε τη λίστα των ομιλητών και το Πρόγραμμα.

🎥 ​Αν χάσατε τη ζωντανή μετάδοση του Συνεδρίου, όλες οι συζητήσεις είναι διαθέσιμες εδώ.

Το Συνέδριο τελέστηκε υπό τις Αιγίδες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, και της ΚΕΔΕ.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΜΑΣ  

CORPORATE MEMBERS
Item added to basket.
Click here to log in.
Added
Checkout