Hellenic Association for Energy Economics - www.haee.gr Can’t view this newsletter? View it online
  
Monthly Newsletter
April 2021
  
  
  
  

Κύρια Ενεργειακά Νέα

Editorial: Έρχονται με φόρα οι νέες ενεργειακές τεχνολογίες

Τη στιγμή που συνεχίζεται η έρευνα για ενίσχυση της απόδοσης σε υπάρχουσες τεχνολογίες όπως των φωτοβολταϊκών, οι άνθρωποι του κλάδου παραδέχονται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενισχυμένης απόδοσης βρίσκεται πλέον πίσω μας, καθώς φτάνουμε πλέον σε ένα “υψίπεδο” όσον αφορά αυτές τις μορφές ενέργειας.

Το θετικό είναι ότι τα επίπεδα που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα είναι ήδη ικανά να ανταγωνιστούν ευθέως ή και να ξεπεράσουν προς τα κάτω το αντίστοιχο κόστος παραγωγής των συμβατικών μορφών ενέργειας.

Παράλληλα, όμως, έχει ανοίξει πλέον η συζήτηση για την είσοδο νέων ενεργειακών τεχνολογιών στο σύστημα, όπως είναι η αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες, τα καινοτόμα δίκτυα, το υδρογόνο, η διαχείριση της ζήτησης κτλ.

Μάλιστα, είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι οι παραπάνω συζητήσεις δεν διεξάγονται μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας, αν κρίνουμε από τις τελευταίες εξελίξεις. Για παράδειγμα, ο ΔΕΣΦΑ δίνει μεγάλη έμφαση στο υδρογόνο προκειμένου να “πρασινίσει” το φυσικό αέριο και να συνεχίσει να παίζει ρόλο στο μέλλον και το εντάσσει στο σχεδιασμό των δικτύων. Αντίστοιχα, η ΡΑΕ στέλνει το μήνυμα στους παίκτες της αγοράς ότι δεν πρέπει να μείνουν πίσω σε ό,τι έχει να κάνει με το υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας, τη στιγμή που αναμένεται με ενδιαφέρον το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η πρόσφατη ενασχόληση του ομίλου Μυτιληναίου με το blockchain, μέσω συνεργασίας με ειδική πλατφόρμα στην αγορά της Αυστραλίας, που δείχνει τα τεχνολογικά αντανακλαστικά της ελληνικής εταιρείας.

Τέλος, παρατηρείται επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα πλωτά αιολικά στα οποία θα βασιστεί η χώρα μας για ανάπτυξη ενέργειας. Πρόκειται επίσης για έναν κλάδο που κάνει τα πρώτα του βήματα και ωριμάζει σιγά-σιγά.

Ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος έκανε γνωστά τα νέα επενδυτικά πλάνα της εταιρίας με πρόσφατες δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, περιέγραψε τις προθέσεις της ΔΕΗ ΑΝ. να εμπλακεί στην αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι επενδύσεις σε offshore αιολικά απαιτούν μεγάλες επενδυτικές συνέργειες κι «εμείς θα επιδιώξουμε κοινοπραξία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαύρος ανήγγειλε επίσης την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για έργα της ΔΕΗ ΑΝ. στις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 100 MW.

Αύξηση των επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ για το δίκτυο

Αναστροφή της τάσης αποεπένδυσης των τελευταίων ετών στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του δικτύου διανομής, καταγράφηκε στον ΔΕΔΔΗΕ το 2020, σύμφωνα με παρουσίαση της εταιρείας στα πλαίσια των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του Διαχειριστή πέρυσι διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 175 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εγκαταστάσεις διανομής αυξήθηκαν κατά 808 χλμ. στα δίκτυα Μέσης Τάσης, κατά 661 χλμ. στα δίκτυα Χαμηλής Τάσης και κατά 538 σε μετασχηματιστές Μέσης/Χαμηλής Τάσης.   

Ως συνέπεια, στο τέλος του 2020, το δίκτυο Μέσης Τάσης εκτεινόταν σε 113.358 χλμ. και το δίκτυο Χαμηλής Τάσης σε 128.211 χλμ., ενώ οι εγκατεστημένοι μετασχηματιστές στο δίκτυο ανήλθαν σε 165.290.

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 4,5% στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά το α' τρίμηνο

Συνεχίζεται η αυξητική τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2021, με το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία να συμβάλλει σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον αγωγό TAP από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου για το διάστημα αυτό αυξήθηκε κατά 4,56%, φτάνοντας στις 17,64 Τεραβατώρες (TWh), από 16,87 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 19,16 TWh, παρουσιάζοντας μείωση από τις 19,82 TWh στο α’ τρίμηνο του 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (8,9 TWh), το οποίο κάλυψε ποσοστό 46,57% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020. Ακολούθησε ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα), με κάλυψη του 30,37% των εισαγωγών (5,82 TWh). 

Στην τρίτη θέση πέρασε για πρώτη φορά το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον TAP, κάλυψε το 18,12% των εισαγωγών εντός του πρώτου τρίμηνου λειτουργίας του, με περισσότερες από 3,47 TWh, ενώ τέλος, πάνω από 0,94 TWh (4,94%) εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο διασύνδεσης στους Κήπους του Έβρου. 

Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφεται σταθερά από τους ηλεκτροπαραγωγούς με 9,31 TWh, καλύπτοντας ποσοστό 52,78% της ζήτησης. Ενισχυμένη σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020 είναι η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των δικτύων διανομής, με 5,44 TWh, που αντιστοιχούν περίπου στο 31% της ζήτησης. Οι εγχώριες βιομηχανίες και το CNG καταγράφουν κατανάλωση 2,89 ΤWh, καλύπτοντας ποσοστό 16,39% επί της ζήτησης.

Πέραν της εγχώριας κατανάλωσης, το 7,76% της συνολικής ζήτησης για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αφορούσε σε εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε περίπου 1,48 ΤWh, ποσότητα σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτήν που εξήχθη την αντίστοιχη περίοδο του 2020, μέγεθος που αποδίδεται στην επαναφορά των τιμών για το LNG σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το α’ τρίμηνο πέρυσι.

Αναφορικά με τις εκφορτώσεις LNG στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας, την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021 εκφορτώθηκαν περίπου 5,43 TWh από 9 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 10,78 TWh από 15 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι οι εισαγωγές από την Αλγερία, με 2,47 TWh LNG έναντι περίπου 0,98 TWh που είχαν εισαχθεί την ίδια περίοδο πέρυσι. Αύξηση 10,84% έναντι του περσινού πρώτου τριμήνου υπήρξε και στις εισαγωγές LNG από την Αίγυπτο, οι οποίες κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο άγγιξαν τις 0,92 TWh. Ως αποτέλεσμα, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2021, η Αλγερία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 45%. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ με 21% επί των συνολικών ποσοτήτων που εισήχθησαν, ενώ από 17% είναι το μερίδιο για την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party Access TPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος.

Με δυνατότητα καύσης υδρογόνου η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5

Η μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε φυσικό αέριο θα χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ώστε να μπορεί η μονάδα να καίει και υδρογόνο μελλοντικά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης έχει δηλώσει ότι με τη μετατροπή θα αυξηθεί και η ισχύς της μονάδας σε επίπεδα άνω των 1.000 μεγαβάτ και με βάση έγγραφο που προσκόμισε στη Βουλή προσδιορίζεται η ισχύς της στα 1.150 μεγαβάτ από 660 μεγαβάτ προηγουμένως.

Επιπλέον, τονίζεται ότι μελετώνται όλα τα δυνατά σενάρια, όχι για απλή μετασκευή, αλλά για μετατροπή σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου με πρόσθετη καύση στο λέβητα (CCPP) ώστε να λειτουργεί με τον πλέον αποδοτικό τρόπο χρησιμοποιώντας ως κύριο καύσιμο φυσικό αέριο και με περαιτέρω δυνατότητα συμπληρωματικής καύσης με υδρογόνο.

Η μετατροπή αυτή προβλέπεται να οδηγήσει σε μια μονάδα περίπου διπλάσιας ισχύος με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία της και πλήρως προσαρμοσμένη στις νέες απαιτήσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενισχυμένος τζίρος και κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή το 2020

Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας σημείωσε ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά το έτος 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας COVID-19, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διατηρεί την οικονομική του ευρωστία, έχοντας καταφέρει να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του. Παράλληλα, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξέλιξη των βασικών του δραστηριοτήτων, υλοποιώντας αδιαλείπτως το επενδυτικό του πρόγραμμα και ενισχύοντας τις προσπάθειες σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης.

Τα ετήσια ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για το 2020 διαμορφώνονται ως εξής:

Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 328,1 εκατ. ευρώ έναντι 299,1 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά 9,7%. Αναλυτικά: 

Τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ανήλθαν σε 273,4 εκατ. ευρώ,, έναντι 237,3 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένα κατά 15,2 %. Τα έσοδα από τον τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν σε 35,9 εκατ. ευρώ, έναντι 37 εκατ. ευρώ, το προηγούμενο έτος. Ο κύκλος εργασιών της κατασκευαστικής δραστηριότητας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανήλθε σε 26,7 εκ. ευρώ σημειώνοντας   μείωση κατά 44,3% σε σχέση με το έτος 2019. Από το σύνολο του κύκλου εργασιών ποσό 5,5 εκ. ευρώ αφορούσε συναλλαγές με πελάτες εκτός Ομίλου. Τα έσοδα από τον τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 13,3 εκατ. ευρώ έναντι 10,4 εκατ. ευρώ. 

Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 194,7 εκατ. ευρώ, έναντι 182 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένη κατά 7%. Tα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 198,8 εκατ. ευρώ, έναντι 177,4 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένα κατά 12,1% σε σύγκριση με το 2019 συνεπεία κυρίως της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 129,6 εκατ. ευρώ, έναντι 125,5 εκατ. ευρώ το 2019 αυξημένα κατά 3,27%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 90 εκατ. ευρώ, έναντι 69,6 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένα κατά 29,2%. Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν στα 71,8 εκατ. ευρώ, έναντι 51,6 εκατ. ευρώ το 2019 αυξημένα κατά 39,3%. 

Η καθαρή δανειακή θέση1 του Ομίλου (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος του έτους διαμορφώθηκε στα 613,0 εκατ. ευρώ έναντι 716,3 εκατ. ευρώ το 2019, κυρίως λόγω της πώλησης του αιολικού πάρκου “Mountain Air” στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί, την 15.07.2020 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχώρησε στην πώληση του αιολικού πάρκου “Mountain Air” ισχύος 138 MW, στην πολιτεία του IDAHO, στις ΗΠΑ, στην Innergex Renewable Energy Inc. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λειτουργικά κέρδη (US GAAP) του έργου ανήλθαν το 2019 σε 17,6 εκατ. δολάρια (ΕΒΙΤDA 2019). Από την εν λόγω πώληση προέκυψε κέρδος (IFRS) που ανήλθε σε 27,5 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις πρωτοφανείς ακραίες καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου 2021 στην Πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις αυτών στις δραστηριότητες του Ομίλου, η Διοίκηση του Ομίλου κινήθηκε ταχύτατα από τις πρώτες στιγμές εμφάνισης του φυσικού φαινομένου. Καθόλη τη διάρκεια από την έναρξη του φαινομένου και μέχρι και την ημερομηνία έγκρισης των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων, συνεχίζονται με αυξανόμενη ένταση οι καθημερινές συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Hedge Providers, Tax Equity Investors, Lender) και τους νομικούς   συμβούλους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις για τον Όμιλο.

Ενώ οι συζητήσεις αυτές είναι σε εξέλιξη, η Διοίκηση εξετάζει τις ακόλουθες τρεις πιθανές δράσεις: (α) προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια και έναρξη δικαστικής διαμάχης με τους Hedge Providers, σχετικά με τις τιμολογήσεις για μη παρασχεθείσα ενέργεια (“Liquidated Damages invoices”), που καλύπτουν την περίοδο από 13 έως 19 Φεβρουαρίου 2021, το συνολικό ποσό των οποίων ανήλθε σε $179 εκατ., (β) εύρεση κοινά αποδεκτής εμπορικής λύσης της διαφοράς με τους Hedge Providers και (γ) αποεπένδυση από την επένδυση στις ΗΠΑ (Class B interests), η οποία θα οδηγούσε στην αναγνώριση λογιστικής ζημιάς σε επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων που εκτιμάται στο ύψος των   $115 εκατ. περίπου. Η Διοίκηση, κατά την ημερομηνία έγκρισης των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων, βρίσκεται σε συνεννόηση με τους νομικούς συμβούλους του Ομίλου προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις για τον Όμιλο και κατά το χρονικό αυτό σημείο δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. 

Συνολικά, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη, ενώ διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW. 

Στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

ΡΑΕ: Αιτήσεις σχεδόν 9 GW για αποθήκευση ενέργειας

Στα ύψη έχουν φτάσει οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ για έργα αποθήκευσης ενέργειας όλων των τεχνολογιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε εκδήλωση ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας, από το 2019 η ΡΑΕ έχει δεχθεί συνολικά 98 αιτήσεις    για μπαταρίες, αντλησιοταμίευση και υβριδικά, συνολικής ισχύος 8.213  MW, που μαζί με το έργο της Αμφιλοχίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ανέρχονται σε 8.893  MW.

  

EcoFest 2021: Ζήσε τη ζωή σου στο…πράσινο!

Η τριήμερη Διοργάνωση EcoFest 2021, αφιερωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, τις πράσινες και έξυπνες πόλεις και τη βιώσιμη μετακίνηση επιστρέφει δυναμικά και για δεύτερη συνεχή χρονιά αναδεικνύει την πράσινη πλευρά της ζωής στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2021.

Σε νέο χώρο διεξαγωγής, την Πλατεία Νερού στην Καλλιθέα, έναντι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Διοργάνωση θα επιδείξει πρωτότυπο, εκπαιδευτικό και επιστημονικό περιεχόμενο, προσδίδοντας σημαντική αξία στη διαμόρφωση καθημερινής οικολογικής συνείδησης. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε περισσότερες από 20 βιωματικές δράσεις, να θαυμάσουν πρωτότυπα εκθέματα και βραβευμένες ερευνητικές καινοτομίες, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Για τρεις ημέρες, από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ, γινόμαστε όλοι Ecoists και ζούμε την πιο συναρπαστική πράσινη εμπειρία, μπαίνοντας στον κόσμο του:

EcoLiving: Γνωρίζουμε το ενεργειακά αυτόνομο σπίτι του μέλλοντος, που ανακυκλώνει & προωθεί τη βιωσιμότητα!

EcoMobility: Μαθαίνουμε τα πάντα για την ηλεκτροκίνηση και τη μικροκινητικότητα, κάνουμε test-drive με ηλεκτρικά οχήματα και θαυμάζουμε από κοντά τα καινοτόμα ηλεκτρικά οχήματα τύπου “formula” από Ελληνικά Πανεπιστήμια!

EcoCooking: Αξιοποιούμε έξυπνα τα τρόφιμα που έχουν περισσέψει και δημιουργούμε eco-friendly & zero-waste πιάτα παρέα με γνωστό αγαπημένο σεφ!

EcoFashion: Γνωρίζουμε τον κόσμο της ηθικής και βιώσιμης μόδας μέσα από ενημερωτικά εργαστήρια, σεμινάρια μεταποίησης ρούχων, και συμβουλές από fashion bloggers!

EcoFun: Διασκεδάζουμε και μαθαίνουμε να αγαπάμε το περιβάλλον, μέσα από τουρνουά EcoBasket με την παρουσία διάσημων αθλητών και διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, στους ήχους της μουσικής που αγκαλιάζει το περιβάλλον!

Recycling: Ανακυκλώνουμε για έναν καθαρό πλανήτη και δίνουμε δεύτερη ζωή σε υλικά και υφάσματα που μας είναι, τελικά, ακόμη χρήσιμα!

EcoStories: Εμπνεόμαστε από δημόσια, αγαπημένα πρόσωπα που ανεβαίνουν στην σκηνή, μοιράζονται τις δικές τους eco-ιστορίες και γίνονται πρότυπα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης!

Όλοι μαζί κάνουμε το βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην πράσινη πόλη του μέλλοντος.

Το EcoFest 2021 διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, την Περιφέρεια Αττικής και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής, Νέα Μητροπολιτική Αττική.

Τελεί υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της ΚΕΔΕ και της Ε.Ο.Κ.

Στρατηγικοί Εταίροι: Δήμος Καλλιθέας, Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του EPLO, ΙΕΚ AKMH

Ακαδημαϊκός Εταίρος: Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Μέγας Χορηγός της Διοργάνωσης: Όμιλος Συγγελίδη – Επίσημος Εισαγωγέας των μαρκών Peugeot, Citroën και DS Automobiles

Χρυσοί Χορηγοί: ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια

Υποστηρικτές: ΑΒ Βασιλόπουλος, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΟΑΣΑ, Σπυρόπουλος ΑΕ, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Akuo Energy Greece, Electric Moto, Orient Bikes, Passaggio, Vinci Energies

Χορηγoί Επικοινωνίας: ΔΡΟΜΟΣ 89.8, insider.gr

  
  

News of the Energy Industry

Editorial: New energy technologies on the move

Research and development on existing technologies such as PV continues, while the sector admits that their efficiency is reaching a certain plateau.

It is very positive that efficiency levels claimed so far are enough to drive their cost lower than fossil fuels in order to be competitive in the market.

At the same time, there are many discussions about the entrance of new energy technologies, such as energy storage with batteries, innovative grids, hydrogen, demand management etc.

It is very encouraging that these discussions take place not just abroad, but also in the Greek market, judging by latest developments. For example, DESFA emphasizes the use of hydrogen in order to make natural gas “greener” and keep its role relevant in the years to come. The regulator also sends the message to market players that they must keep pace with developments in hydrogen and storage, while its new regulatory framework in storage is expected shortly.

Another example is Mytilineos Group, whose interest in blockchain as part of a deal in the Australian market highlights the group's technological reflexes.

Last but not least, there is documented investing interest for floating wind turbines in order for Greece to advance its marine energy use. This is also a sector that makes its first steps and gradually matures.

PPC Renewables consortium for offshore wind farm projects

PPC Renewables, a subsidiary of power utility PPC, plans to establish a consortium for offshore wind farm investments and is preparing, for this year, a tender for RES projects totaling 100 MW, the subsidiary’s chief executive Konstantinos Mavros declared.

The company head’s update comes as further proof of the power utility PPC group’s intensifying effort for a leading role in the green energy sector.

Offshore wind farm projects demand major investment synergies and “we will seek to establish a consortium” for this purpose, the PPC Renewables chief told the first of the two conferences.

HEDNO investments up 17% in 2020, binding offers for 49% in 3Q

Distribution network operator DEDDIE/HEDNO has reversed its trend of declining investments in recent years, increasing investments to a level of 175 million euros in 2020, a 17 percent increase compared to a year earlier, parent company PPC informed analysts yesterday during a virtual-conference presentation of the group’s 2020 results.

Part of these investments concerned the network’s expansion, whose total length increased by 808 km for medium-voltage networks and 661 km for low-voltage networks. Also, a further 538 low and medium-voltage transformers were installed.

As a result, the medium-voltage network’s length totaled 113,358 km at the end of 2020, the low-voltage network’s length totaled 128,211 km, while the network’s total number of installed transformers reached 165,290.

The network’s active users totaled 7,593,412 at the end of 2020, 12,668 of these in the medium-voltage category.

PPC posts profits for 2020 despite lower revenues

PPC’s group net profit for 2020 totalled EUR 35.2 million, against a loss of EUR 1.69 billion a year before. Revenues slipped by 5.7%, coming at EUR 4.65 billion.

PPC Renewables SA, the green energy arm PPC, saw its 2020 net profit contract by 43.4% on the year to EUR 4.3 million (USD 5.2m), even as revenues increased.

DESFAs Results on Natural Gas Consumption in the first quarter of 2021

The increasing trend in gas consumption in Greece continues, according to DESFA’s data for the first quarter of 2021, with the new entry point in Nea Messimvria contributing significantly to gas inflow in the NNGS, following its interconnection with TAP at the beginning of the year.

According to DESFA data for the period January - March 2021, domestic gas consumption increased by 4.56%, reaching 17.64 Terawatt hours (TWh), from 16.87 TWh in the corresponding period last year.

Gas imports amounted to 19.16 TWh, showing a decrease from 19.82 TWh in the first quarter of 2020. The largest quantities entered from the entry point of Sidirokastro (8.9 TWh), which covered 46.57% of imports, recording a significant increase compared to the first quarter of 2020. It was followed by the LNG Terminal of Revithoussa (Agia Triada entry point), which covered 30.37% of imports (5.82 TWh).

In the third place was for the first time the new entry point in Nea Messimvria, which, following the interconnection with TAP, covered 18.12% of imports within its first quarter of operation, with more than 3.47 TWh, while finally, more than 0.94 TWh (4.94%) were imported in the NNGS from the interconnection point in Kipoi, Evros.

Regarding the categories of gas consumers, the highest consumption is steadily recorded by electricity producers with 9.31 TWh, covering 52.78% of demand. The consumption of households and businesses through distribution networks is also increased compared to the first quarter of 2020, with 5.44 TWh, which corresponds to approximately 31% of demand. Domestic industries and CNG recorded a consumption of 2.89 TWh, covering 16.39% of demand.

Beyond domestic consumption, 7.76% of total demand for the first quarter of this year was related to natural gas exports to Bulgaria from the Sidirokastro interconnection point. More specifically, exports to Bulgaria amounted to about 1.48 TWh, a quantity significantly lower than that exported in the corresponding period of 2020, with the decrease being attributed to the return of prices for LNG to higher levels compared to the first quarter of last year.

As far as LNG imports are concerned, in the period January-March 2021, approximately 5.43 TWh from 9 vessels were unloaded at the Revithoussa LNG Terminal compared to about 10.78 TWh from 15 vessels in the corresponding period of the previous year. The decrease mainly concerns LNG cargos from the US and Qatar, while imports from Algeria increased significantly, with 2.47 TWh of LNG compared to about 0.98 TWh imported in the same period last year. An increase of 10.84% ​​compared to the first quarter of last year was recorded for LNG imports from Egypt, which in the first quarter of this year reached 0.92 TWh. As a result, during the period January - March 2021, Algeria was the largest importer of LNG in Greece, covering 45% of total LNG imports. The USA followed with 21% of the total quantities imported, while Egypt and Qatar recorded a share of 17% each.

DESFA’s infrastructure continues to contribute substantially to the diversification of gas supply sources and security of supply. Finally, the liberalization of the energy market and the Third-Party Access TPA, under which DESFA operates, strengthens price competition. Third-party access (TPA) is governed by the provisions of European Union and national law, ensuring open access to any interested party.

The interconnection point with TAP in Nea Mesimvria was put into commercial operation on 31/12/2020

Ptolemaida 5 lignite plant to be converted to natural gas and hydrogen

PPC's Ptolemaida 5 lignite plant will be converted to natural gas earlier than originally scheduled, according to chairman and CEO, George Stassis.

Specifically, the plant will be converted in 2025 from 2028 with an increase of capacity from 660 to 1150 MW and the ability to burn hydrogen in the future.

According to PPC, a study is being conducted at the moment to select the best available technology and its results will be published within the next 2-3 months.

Terna Energy sales  at 328.1 million Euros for 2020 - edging higher by 9.7%

TERNA ENERGY Group posted an increase in turnover and profitability during the year 2020 compared to the corresponding period last year.

Despite the deterioration of the global economic conditions due to the COVID-19 pandemic, TERNA ENERGY Group maintains its financial robustness, having managed to ensure the health and safety of its employees. At the same time, the Group has taken all the necessary measures and actions in order to continue the smooth development of its main business activities by steadily implementing its investment plan and also by contributing towards the broader efforts of stabilizing the Greek economy and the level of employment.

The annual consolidated results of TERNA ENERGY for 2020 were reported as follows:

Consolidated sales amounted to 328.1 million Euros compared to 299.1 million Euros in 2019, advancing by 9.7%. Analytically:

Income from the electricity production sector amounted to 273.4 million Euros compared to 237.3 million Euros in 2019, increased by 15.2%. Sales from the division of electric energy trading amounted to 35.9 million Euros, up from 37 million in the previous year. The turnover of the construction activity of TERNA ENERGY amounted to 26.7 million Euros recording a decrease of 44.3% compared to the year 2019. Out of the total turnover, an amount of 5.5 million Euros concerned external customers. Revenue from the concessions’ division amounted to 13.3 million Euros compared to 10.4 million Euros in the previous year.

Total earnings before interest, taxes, depreciation and amortization (EBITDA) amounted to 194.7 million Euros compared to 182 million Euros in 2019, increased by 7%. The adjusted EBITDA amounted to € 198.8 million compared to 177.4 million Euros in 2019, increased by 12.1% compared to the year 2019 due to the increase of the installed capacity. Total earnings before interest and taxes (ΕΒΙΤ) amounted to 129.6 million Euros compared to 125.5 million Euros in 2019 edging higher by 3.27%. Earnings before taxes amounted to 90 million Euros, compared to 69.6 million Euros in 2019, increased by 29.2%. Net earnings after minority interests amounted to 71.8 million Euros compared to 51.6 million Euros in 2019 higher by 39.3%.

The net debt position1 of the Group (bank debt minus cash & cash equivalents) at the end of the year amounted to 613 million Euros compared to 716.3 million Euros in 2019, mainly due to the sale of the wind park “Mountain Air” in the US. In particular, as it has been announced, on 15.07.2020 TERNA ENERGY proceeded with the sale of the 138 MW wind park “Mountain Air”, located in the state of IDAHO, in the USA, to Innergex Renewable Energy Inc. It is worth noting that the operating profit (US GAAP-based) of the project in 2019 amounted to 17.6 million US dollars (EBITDA 2019). The sale resulted into a profit (IFRS-based) amounting to 27.5 million Euros.

Regarding the unprecedented extreme weather conditions of February 2021 in the State of Texas, US, and concerning their impact on the Group’s business activities, the Management of the Group moved quickly and took all the required actions from the first moments of this natural phenomenon. Throughout the period, meaning from the natural phenomenon that occurred and until the date of approval of the attached financial statements, there are daily discussions carried on with increased intensity with all stakeholders (Hedge Providers, Tax Equity Investors and Lender among others) in order to minimize the adverse effects on the Group. While these discussions are ongoing, the Management is considering the following three possible actions: (a) bringing an action before the competent courts and entering into a legal dispute with the Hedge Providers over “Liquidated Damages invoices”, which cover the period from 13 to 19 February 2021, the total amount of which reached to $179 million, (b) finding a mutually acceptable commercial solution to the dispute with the Hedge Providers, and (c) a Class B interests-based divestment, which would lead to the recognition of an accounting loss in the consolidated financial results that is estimated at approximately $115 million. The Management, at the date of approval of the attached financial statements, is in consultation with the Group’s legal advisors in order to minimize the adverse effects on the Group and at this point no final decisions have been taken.

Despite the deterioration of the global economic conditions due to the COVID-19 pandemic, TERNA ENERGY Group maintains its financial robustness, having managed to ensure the health and safety of its employees. At the same time, the Group has taken all the necessary measures and actions in order to continue the smooth development of its main business activities by steadily implementing its investment plan and also by contributing towards the broader efforts of stabilizing the Greek economy and the level of employment.

In total, TERNA ENERGY Group has more than 1,800 MW in operation, under construction or ready for construction in Greece, the USA, Central and Eastern Europe. Specifically, the Group has installed 728 MW in Greece, 513 MW in the USA and 132 MW in the Southeastern Europe, while it has under construction or ready for construction RES facilities with a total capacity of 430 MW in Greece and abroad.

With regard to the total installed capacity TERNA ENERGY has the target to reach 3,000 MW within the next five years.

RAE: 9 GW of energy storage applications

Applications for energy storage plants in Greece have increased significantly.

According to the data presented by RAE's chairman, Athanasios Dagoumas, RAE has received 98 applications since 2019 for battery, pump storage and hybrid plants with a total capacity of 8.213 MW. Together with Terna Energy's Amphilohia pump storage project, the total capacity reaches 8.893 MW.

  

EcoFest 2021: Live your life to the greenest!

The three-day organisation, EcoFest 2021, dedicated to sustainable development, green and smart cities and sustainable mobility returns for second consecutive year highlighting the green side of life on June 4, 5 and 6, 2021.

Taking place at a new venue, Plateia Nerou in Kallithea, opposite the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center, the event will focus on enhancing our environmental consciousness. Visitors will have the opportunity to take part in more than 20 experiential activities, to admire original exhibits and award-winning research innovations, to be informed and to raise their environmental awareness in the most fun way. For three days, we all become Ecoists and we live the most exciting green experience, entering the world of:

EcoLiving: We get familiar with the features of the smart house of the future!  

EcoMobility: We learn everything about e-mobility and micromobility, we test-drive electric cars and we admire the innovative electric "formulas" from Greek Universities!

EcoCooking: We make good use of the leftovers and create eco-friendly & zero-waste dishes with well-known favorite chefs!

EcoFashion: We get to know the world of ethical and sustainable fashion through information workshops, clothing processing seminars, and tips from fashion bloggers!

EcoFun: We have fun learning to love the environment, through EcoBasket tournaments with the presence of famous athletes and interactive games, to the sounds of music that embraces the environment!

Recycling: We recycle for a clean planet and give second life to materials and fabrics that are, in the end, still useful to us!

EcoStories: We get inspired by public figures who come on stage, share their own eco-stories and become role-models of environmental awareness!

Together we take the step that will bring us closer to the green city of the future.

The EcoFest 2021 is organised by the Hellenic Association for Energy Economics, the Prefecture of Attica, and the Development Organisation of the Prefecture of Attica, Nea Mitropolitiki Attiki.

The event is under the auspices of the Ministries of Environment & Energy, Infrastructure and Transport, the Central Union of Greek Municipalities and the Greek Basketball Federation. 

Strategic Partners: Municipality of Kallithea, Institute of Circular Economy and Climate Change of EPLO, IEK AKMI 

Academic Partner: University of West Attica 

Headline Sponsor: Syggelidis Group - Official Importer of Peugeot, Citroën and DS Automobiles

Gold Sponsors: DEI, Hellenic Petroleum

Supporters: ΑΒ Vassilopoulos, Akuo Energy Greece, DESFA, Electric Moto, Fysiko Aerio Hellenic Energy Company, HEDNO, OASA, Orient Bikes, Passaggio, Spyropoulos SA, Vinci Energies

Media Sponsors: DROMOS 89.8, insider.gr

  
 

62, Charilaou Trikoupi Str.
Kifissia, 14562
Athens, Greece

Tel: +30 210 92 30 422
E-mail : info@haee.gr

Follow us
              
  
Don’t want to receive this newsletter anymore?
You can unsubscribe here
Hellenic Association for Energy Economics - www.haee.gr