HAEE | January 2018 Newsletter
|
||||
Editorial
Ένα νέο περιβάλλον για την ενεργειακή αγορά και τον κλάδο στη χώρα δημιουργούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Η αγορά μετασχηματίζεται καθώς υποχρεώνεται να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για τη δημιουργία της ενεργειακής ένωσης, το άνοιγμα των αγορών και τη διασύνδεση. Σε αυτό συμβάλει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ κομβικής σημασίας είναι η θεσμοθέτηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και οι ενεργειακές κοινότητες. Σαφώς, το άνοιγμα της αγοράς, το γεγονός ότι θα υπάρχουν περισσότεροι πωλητές ενέργειας, αλλά και κατ’ ανάγκη μετά και αγοραστές, θα δημιουργήσει την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά, προκειμένου να λειτουργήσει ένα Χρηματιστήριο Ενέργειας. Όσον αφορά στην προοπτική εισαγωγής προϊόντων φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καλό είναι να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οποιαδήποτε νέα οδός φυσικού αερίου στη χώρα μας θα βοηθήσει στην προαναφερθείσα μεγαλύτερη ρευστότητα, ενώ και η μεγαλύτερη ευελιξία στα συμβόλαια και τις μεταπωλούμενες ποσότητες σημαίνει και μεγαλύτερη ανάγκη χρηματιστηριακών προϊόντων. Για παράδειγμα, μιλάμε για προθεσμιακά συμβόλαια τα οποία θα πωλούνται στη δευτερογενή αγορά και θα μπορεί κάποιος χρήστης να τα χρησιμοποιήσει για διαχείριση κινδύνου ή για άλλους σκοπούς βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου του. Καθοριστικής σημασίας είναι τα έργα υποδομών για το φυσικό αέριο καθώς η Ελλάδα αποτελεί «πέρασμα» καίριας σημασίας των αγωγών, οι οποίοι θα μεταφέρουν αέριο στην Ευρώπη, κάτι που την καθιστά ήδη σημαντικό ενεργειακό κόμβο και βασικό συντελεστή της ενεργειακής ασφάλειας λόγω της πολλαπλότητας των πηγών προμήθειας. Οι αγωγοί TAP, EastMed, IGB και το FSRU Τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν έργα, τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη δημιουργώντας μεταξύ άλλων ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης (virtual trading point). Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2018 θα είναι ένα ακόμη δραστήριο έτος για τη HAEE. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η Εναλλακτική Μετακίνηση και οι προκλήσεις στον ενεργειακό κλάδο και την αγορά είναι τα βασικά θέματα των τριών πρώτων εκδηλώσεων της ΗΑΕΕ για τη φετινή χρονιά που θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο και το Μάιο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ενεργειακή Επικαιρότητα από τη ΗΑΕΕ
ΡεπορτάζΜε θετικές προοπτικές οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα Με θετικές προοπτικές ξεκινά το 2018 για τον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για τις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Οι νέες προκηρύξεις είναι αποτέλεσμα των αιτήσεων που υπέβαλαν, η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., η οποία ενδιαφέρεται για δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Energean Oil & Gas, για θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά του μπλοκ 2, στο Ιόνιο. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, «Από τα μέχρι τώρα στοιχεία καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον για τις περιοχές. Πρόκειται για επενδύσεις με μεγάλο κόστος και μόνο εταιρείες με διεθνή εμπειρία και οικονομική ευχέρεια μπορούν να δραστηριοποιηθούν ενεργά και με επιτυχία. Οι επενδύσεις των τριών πρώτων χρόνων θα επιτρέψουν στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν θα μείνουν ή θα φύγουν. Η κοινοπραξία με τις ελληνικές εταιρείες αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ο οποίος δεν έχει απλώς έναν διαμεσολαβητικό χαρακτήρα αλλά είναι καίριας σημασίας, καθώς θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας προχωρημένης τεχνογνωσίας για τις ελληνικές εταιρείες». Ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι δε θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ενεργή οικονομική και τεχνική συμμετοχή της Ελλάδας στη φάση της έρευνας, δεδομένου ότι η οικονομική επιβάρυνση θα ήταν πολύ υψηλή εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Αντ’ αυτού, το όφελος της Ελλάδας θα ήταν να ενισχύσει την τεχνική και διαπραγματευτική ικανότητά της. Κατά την επόμενη τριετία θα υπάρξουν τρία νέα σεισμικά δεδομένα, τα οποία θα επιτρέψουν κατόπιν τη διενέργεια αδειοδοτικού γύρου, μετά το 2020, τόσο για θαλάσσιες όσο και για χερσαίες περιοχές. Στην περιοχή της Κρήτης υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου ή αργού δυτικά της Γαύδου και μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, μακρυά από τις ακτές. Εξίσου γεωλογικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, μια περιοχή η οποία επίσης έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Όσον αφορά στις υπεράκτιες περιοχές (Ιόνιο, Δυτική Πελοπόννησος και ΝΔ Κρήτη), κατά το διάστημα 2012-2016, σε συνολική θαλάσσια έκταση 205.000 τμ, η διεθνής βιομηχανία έδειξε ενδιαφέρον μόνο για το 5%, το οποίο «μεταφράζεται» σε πέντε υπεράκτια οικόπεδα. Ο κ. Μπασιάς σημειώνει ότι η πρόσφατη ανακάλυψη του Ζορ από μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία στην Αίγυπτο, περίπου στα σύνορα με την Κύπρο, έδωσε «θετικά σήματα» και τώρα πιστεύει πως πλέον η βιομηχανία έχει την απόδειξη, ότι υπάρχει και ένα δεύτερο πετρελαϊκό σύστημα, το οποίο δεν είναι κλαστικό αλλά ασβεστολιθικό και πρέπει να είναι εκτεταμένο στη Μεσόγειο. Η δυτική Ελλάδα, όπως και η περιοχή νότια από την Κρήτη, είναι μέρος αυτού του συστήματος. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να έρθει η βιομηχανία και να καταθέσει αιτήσεις. Συνεντεύξεις
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου μιλά στη ΗΑΕΕ για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, το ρόλο της Κύπρου στα ενεργειακά, την ΑΟΖ, αλλά και για την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εν όψει του αναβαθμισμένου ρόλου που αποκτά η Κύπρος στη ΝΑ Μεσόγειο.
Βασικό πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής μας αποτελεί η εισαγωγή ΥΦΑ μέσω της λεγόμενης Ενδιάμεσης Λύσης έως το 2020, κάτι που ωστόσο θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί εδώ και 11 έτη. Η ενδιάμεση λύση προτάθηκε το 2007 από τον Τάσο Παπαδόπουλο και θα μπορούσε εδώ και περίπου μια δεκαετία να εισάγει σε τιμές χαμηλότερες του εισαγόμενου μαζούτ/ ντίζελ, περιβαλλοντικά καθαρότερο και ενεργειακά αποδοτικότερο φυσικό αέριο, μειώνοντας τους ρύπους και το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού. Η κυβέρνηση διαπραγματευόταν επί τρία έτη (2014-2017) την τρίτη προσπάθεια υπογραφής Ενδιάμεσης Λύσης, δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία και λίγους μήνες μετά την επαναπροκήρυξε. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διασφάλιση ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων από το Connect Europe Facility θα προχωρήσουμε στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και στη συνομολόγηση 7ετούς ή 10ετούς συμβολαίου εισαγωγής ΥΦΑ σε τιμές εγγυημένα χαμηλότερες από τις τιμές Brent. Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.
Στις ευκαιρίες που παρουσιάζει το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ, Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό SBC και στην εκπομπή Energy Week του δημοσιογράφου, Θοδωρή Παναγούλη. Όπως σημείωσε ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, το άνοιγμα τα αγοράς του φυσικού αερίου, ο τομέας των ΑΠΕ, οι νέες υποδομές LNG και η θεσμοθέτηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δημιουργούν νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις, τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές. Αναφερόμενος στις υποδομές LNG, σημείωσε ότι το πλωτό FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι κοντά στην υλοποίησή του, είναι συμπληρωματικό με τις άλλες κρίσιμες υποδομές φυσικού αερίου για τη χώρα μας, όπως ο TAP, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ο IGB, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας ή και οι προτάσεις για την αποθήκη της Καβάλας. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριοσόπουλο, το τερματικό της Αλεξανδρούπολης θα δώσει στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να γίνει η χώρα περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου, όπως εξάλλου είναι και ο διακηρυγμένος εδώ και χρόνια στόχος. Μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες διαβλέπει ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ και για τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα για τα αιολικά, σημειώνοντας ότι ο κλάδος προσβλέπει σε μια ανάπτυξη ως και 100% στα επόμενα 3-5 χρόνια στον τομέα των αιολικών. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο από διεθνείς κολοσσούς όσο και από εγχώριους παίκτες», όπως σημείωσε. Δείτε τη συνέντευξη εδώ.
|
||||
|